SAKAWA

‘Fascinerend hoe de nieuwe en oude tijd hier in elkaar grijpen.’ – ****, Trouw

Regie: 
Ben Asamoah
Produktie: 
Inti Films
Speelduur: 
81 min.

Tussen de berg walmende e-waste in Ghana ligt een schat aan informatie verscholen. Wie een beetje handig is, kan makkelijk foto’s en privégegevens lospeuteren uit een stapel harde schijven. Gegevens van westerlingen die makkelijk online terug te vinden zijn. De jonge moeder Ama kijkt vol verbazing naar een Amerikaanse straat die via Google Maps in een paar klikken tevoorschijn wordt getoverd. Een doorgewinterde fraudeur probeert haar het vak te leren, maar veel talent lijkt ze er niet voor te hebben. Misschien kan een bezoek aan de voodoo priesteres hulp bieden. One Dollar weet mannen helemaal te gek te maken met zijn nepaccount. Een foto van een rondborstige vrouw en wat vleierij met een hoog stemmetje, meer heeft hij niet nodig. Oplichting zonder scrupules zo lijkt het, maar hoeveel compassie kan je verwachten van iemand die moet rondkomen met 12 euro per maand?

De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah benadert het fenomeen van de sakawa, internetfraude, vanuit het perspectief van zijn landgenoten. Hij toont wie die spam mails stuurt, waarom en dat het inderdaad werkt. Sakawa is een confronterende, onpartijdige blik achter de schermen van de internetoplichting die heel wat vragen oproept, zonder ze expliciet te stellen.

Extra: 

World Première: IDFA Amsterdam, 2018

SXSW Film Festival, 2019, CPH:DOX, 2019, DOK.fest München, 2019; DOCVILLE, 2019; Millenium Filmfestival, 2019; MOOOV, 2019; Edinburgh International Film Festival, 2019

Contact: 

Distributie voor België: Dalton Distribution