Mijn tantes uit Gent

Een ongekend stukje migratiegeschiedenis waarin de vrouw een centrale rol speelt in een ontroerend familie-epos.

Regie: 
Sofie Hanegreefs en Jelle Janssens
Produktie: 
Andere Wereld Films
Speelduur: 
83 min.

Mijn tantes uit Gent is een documentaire film over drie vrijgevochten Marokkaanse zussen die in de jaren ‘70 als één van de eerste jonge vrouwen het avontuur aangingen om op zoek te gaan naar een beter leven in België.

De zussen migreerden om bij welgestelde Vlaamse families als kindermeisje aan de slag te gaan. Jemâa, de oudste, diende jarenlang trouw haar Vlaamse familie tot het tot een pijnlijke breuk kwam. Hoewel ze bijna blind is, straalt ze een onuitputtelijke levensvreugde uit. Saâdia is de jongste en meest rebelse. Ze is niet op haar mondje gevallen, maar draagt het hart op de juiste plaats. Ze is al jaren met een Vlaamse man getrouwd. Het leven van Fatima staat dan weer in het teken van aloude plichten en tradities. Zij lijkt nog het meeste heimwee te hebben naar de lang vervlogen tijden in Marokko.

Wanneer de zussen een reis naar hun geboortedorp ondernemen, wordt duidelijk dat ze zich daar niet meer helemaal thuisvoelen.
In België blijven ze migranten en voor Marokko zijn ze intussen te Westers.

Maar Mijn tantes uit Gent is geen droevige film. De zussen brengen hun verhalen met de nodige relativerende humor en blijven ondanks hun moeilijkheden optimistische vrouwen die elk op hun eigen manier het beste van hun leven willen maken, los van afkomst of cultuur. 

Facts & Figures: 

Nederlands, Frans, Arabisch gesproken.
Nederlands, Engels, Frans ondertiteld.

Beschikbaar op DVD, HDV Tape. 

Extra: 

Omkaderingsprogramma rond het thema ‘gender’ i.s.m. Nakhla vzw (Interculturele werking), waarbij de regisseurs en/of de zussen aanwezig zijn. 

Contact: 

Andere Wereld Films – www.anderewereldfilms.com
anderewereld@gmail.com

Sofie Hanegreefs – 0479 656 489
Jelle Janssens – 0497 042 880

bevrijdingsfilms@telenet.be – 016 23 29 35